Woningaanpassingen

Veel mensen verhuizen bijna nooit en vooral op oudere leeftijd wordt dit bijna niet meer gedaan. Daarom is het belangrijk om door de jaren heen wel zo nu en dan je woning aan te passen. Anders loop je namelijk het risico dat je woning onnodig onveilig is. Dit kan je eenvoudig voorkomen met een aantal aanpassingen in het huis. In dit artikel wordt meer informatie gegeven over het aanpassen van je woning.

 

Waarom je woning aanpassen?
Ouderen verhuizen niet vaak. Tussen de 55 en 80 jaar is maar de helft van de mensen nog verhuisd. Toch woon je dan al 25 jaar in hetzelfde huis, terwijl je op de je 80e waarschijnlijk meer hulpmiddelen nodig hebt dan op je 55e. Om te voorkomen dat er onnodige ongelukken gebeuren in je huis, moet je ervoor zorgen dat je huis aangepast is op je leeftijd en op je hulpmiddelenbehoeftes. Daarnaast is het aanpassen van je huis een slimme manier om het verzorgingshuis nog even uit te stellen. Want waarom zou je daarheen gaan als je nog een tiental jaren fijn in je eigen, aangepaste huis kan blijven wonen? Er zijn verschillende aanpassingen die er op een eenvoudige manier voor kunnen zorgen dat je ook in de toekomst in je eigen huis kan blijven wonen.

 

Verhogingen veilig maken
Een belangrijke veroorzaker van vallen zijn hoogteverschillen. Denk hierbij aan drempels, dorpels en trappen. Voor mensen met een rollator, rolstoel of scootmobiel zijn hoogteverschillen erg onhandig. Je kan er moeilijk overheen komen en daarom kan je je minder vrij bewegen in je eigen huis. Maar hoogteverschillen zijn niet alleen voor mensen met mobiliteitsbeperkingen onveilig. Ook senioren die slechtziend zijn doen er goed aan om verhogingen veilig te maken. Door slechtziendheid schat je het hoogteverschil namelijk al snel verkeerd in, waardoor de kans op struikelen en vallen erg toeneemt. Verhogingen kan je veiliger maken door een hellingbaan over de drempel heen te maken, waardoor je er makkelijk overheen kan lopen of rijden. Daarnaast kan je wandbeugels bij de verhoging hangen, waardoor je extra steun hebt als je over de drempel heenstapt. Als laatste is het wellicht een optie om de verhoging in zijn geheel weg te halen.

 

Goede (buiten)verlichting
Een goede verlichting is belangrijk. Zowel binnen als buiten. Naast dat het je zelf meer zicht geeft op waar je loopt in huis of waar het sleutelgat zich bevindt, geeft het je ook een veiliger gevoel als het niet pikkendonker is. Je ziet voortaan namelijk of er iemand in de buurt is als je de deur binnengaat, ziet wie er voor de deur staat als het donker is en je kan verhogingen weer beter zien. Daarnaast is een licht met bewegingssensor ook erg veilig voor buiten. Zo hoef je niet zelf te zoeken waar het knopje is, maar gaat het vanzelf aan. Ook zal het eventuele inbrekers afschrikken als er vanzelf een licht aanspringt.

 

Een telefoon
Zorg er als laatste altijd voor dat je een telefoon of alarmtelefoon in je huis hebt staan. Hulp kan niet altijd in de buurt zijn, terwijl ongelukken niet altijd uit te sluiten zijn. Neem daarom het zekere voor het onzekere en zorg ervoor dat je altijd contact kan opnemen met familie, mantelzorgers of een ander vertrouwenspersoon als er iets gebeurt. Dit kan eenvoudig met behulp van een telefoon. Deze hoeft overigens niet per se meer bij het stopcontact te staan, want er zijn tegenwoordig verschillende draadloze telefoons verkrijgbaar. Zo heb je altijd een telefoon bij de hand. Vind je het onhandig om altijd een telefoon mee te sjouwen? Dan kan je ook kiezen voor een personenalarm. Dit alarm draag je eenvoudig bij je en met één druk op de knop sta je in contact met hulppersonen.

Achteraf betalen via Billink

Deze website maakt gebruik van cookies. Door je bezoek ga je akkoord met de algemene voorwaarden en het plaatsen van deze cookies. Lees de privacy statement voor meer informatie. Copyright © 2006 - 2018 - Maxhulpmiddel.nl


Gemiddelde score o.b.v. 696 beoordelingen:  8.8