Seniorenverenigingen

Wie de vijftig is gepasseerd, behoort officieel tot de senioren. Nu wil dat natuurlijk niet zeggen dat je op je vijftigste al oud bent, maar je zult wel merken dat je meer en meer vrije tijd krijgt en dus leeft als een senior. Op een bepaald moment zal je misschien bij een seniorenvereniging willen. In dat artikel geven we een kort overzicht van wat seniorenverenigingen zijn en welke soort seniorenverenigingen er in Nederland zijn.

 

Wat zijn seniorenverenigingen?
Zoals de naam al zegt, is een seniorenvereniging een vereniging waar senioren bij elkaar komen. Vanuit de vereniging worden verschillende activiteiten en informatieavonden georganiseerd. Activiteiten kunnen uitstapjes zijn, maar ook sportdagen en culturele dagen. Informatieavonden kunnen gaan over hoe je zo lang mogelijk veilig thuis woont of over hoe je zo lang mogelijk mobiel blijft. Seniorenverenigingen laten je dus kennis maken met andere senioren en wijzen je de weg in zaken die senioren aangaan, zoals de zorgwereld. Hierdoor zijn seniorenverenigingen van groot belang voor je eigen sociale vangnet. En vandaag de dag, in de participatiesamenleving, is dit sociale vangnet onmisbaar.

 

Unie KBO
De Unie KBO is de grootste seniorenvereniging van Nederland. Het staat voor de Unie van Katholieke Bonden van Ouderen en heeft veel kleine lokale verenigingen onder haar hoede. Naast belangenbehartiging zet de vereniging zich in voor opleidingsactiviteiten en ontspanningsactiviteiten. Unie KBO zorgt ervoor dat ouderen elkaar kunnen ontmoeten en dat ze maatschappelijk betrokken zijn. Op de website van Unie KBO kan je meer informatie vinden: www.uniekbo.nl.

 

Anbo
De Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen is een onafhankelijke belangenorganisatie voor ouderen. Het is ontstaan door een fusie tussen de Bond voor Staatspensionering en de Algemene Bond voor Bejaarden. De Anbo behartigt belangen van alle leden, met welke achtergrond dan ook, en heeft zodoende al gestreden voor een basisinkomen voor ouderen. En dat is gelukt: want sinds 1957 kunnen alle ouderen gebruikmaken van de AOW. Anbo gelooft in de kracht van de kwaliteiten van mensen, op welke leeftijd dan ook. Op zoek naar meer informatie? Kijk op de website van de Anbo, www.anbo.nl.

 

PCOB
De Protestants Christelijke Ouderenbond is een ouderenbond die op wilt komen voor alle senioren in Nederland. De PCOB heeft dynamiek, betrokken en christelijk als kenmerken en staat voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Uiteindelijk heeft iedereen namelijk een talent. Hoe oud, jong, ziek of gezond je ook bent. Voor meer informatie kan je een kijkje nemen op de website van PCOB: www.pcob.nl.

 

NOOM
Het Netwerk van Organisaties voor Ouderen Migranten is een ouderenorganisatie die oudere migranten met elkaar in contact brengt. Tevens streeft NOOM naar de belangenbehartiging van allochtone ouderen in Nederland en wil het de zorg en welzijn van deze ouderen verbeteren. Allochtone ouderen bevinden zich namelijk nog in de emancipatiefase en daarom vindt NOOM dat deze ouderen midden in de maatschappij geplaatst moeten worden. Daarvoor is het belangrijk elkaar te laten ontmoeten en kennis en expertise met elkaar te delen. Dit wordt gedaan via belangenbehartiging, contact met lotgenoten, voorlichtingen en het uitwisselen van expertise. Mocht je meer informatie willen over deze seniorenvereniging, kijk dan even op www.netwerknoom.nl.

 

NVOG
Altijd in het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties of in de overheid gewerkt? Dan is de Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden misschien wel wat voor jou! Deze overkoepelende organisatie van meer dan zestig kleinere organisaties behartigt de belangen van ouderen op voornamelijk materieel niveau. Naast de nationale belangenbehartiging is NVOG ook actief op Europees niveau. De organisatie is namelijk lid van AGE-Europe, de organisatie die de belangen van senioren op Europees niveau behartigt. Meer informatie? Kijk op www.gepensioneerden.nl

Achteraf betalen via Billink

Deze website maakt gebruik van cookies. Door je bezoek ga je akkoord met de algemene voorwaarden en het plaatsen van deze cookies. Lees de privacy statement voor meer informatie. Copyright © 2006 - 2018 - Maxhulpmiddel.nl


Gemiddelde score o.b.v. 696 beoordelingen:  8.8