Het belang van zelfredzaamheid

Nu je ouder wordt, ben je soms misschien bang dat je steeds minder zelf gaat kunnen. Dat is logisch, want in de regel zijn oudere mensen hulpbehoevender dan jonge mensen. Toch is het verstandig om zo lang mogelijk zelf dingen te blijven ondernemen en onafhankelijk te zijn. Zelfredzaamheid is namelijk één van de belangrijkste pijlers voor een kwalitatief leven op oudere leeftijd. In dit artikel leggen we uit waarom.

 

Wat is zelfredzaamheid?
Zelfredzaamheid is de mate waarin een persoon een zelfstandig leven kan leiden waarin hij of zij zijn of haar eigen problemen oplost. Dit heeft betrekking op zowel de lichamelijke, sociale en cognitieve vaardigheden van een persoon. Met de huidige ontwikkelingen in de politiek wordt het steeds lastiger om in een verzorgingshuis te komen. Daarom is het zaak om zo lang mogelijk zelfredzaam te zijn. Wordt dat steeds moeilijker, dan is ook het verhogen van de samenredzaamheid een oplossing. Samenredzaamheid houdt in dat je, als je hulpbehoevend bent, een sociaal vangnet hebt dat je kan helpen met dagelijkse klussen. Of je het nu dus alleen doet of samen met bekenden, hulp van bijvoorbeeld de thuiszorg blijft steeds langer uit. Met behulp van je sociale netwerk of met hulpmiddelen zal je daarom langer mobiel en vitaal moeten blijven. De koers van de politiek maakt zelfredzaamheid dus steeds meer een noodzaak, maar de participatiesamenleving is niet de enige reden voor het vergroten van je zelfredzaamheid. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat onafhankelijke senioren gelukkiger zijn met hun leven dan senioren die afhankelijk zijn van anderen.

 

Hoe blijf je langer zelfredzaam?
Zelfredzaamheid hangt nauw samen met mobiliteit en vitaliteit. Door een actieve levensstijl houd je deze twee waarden langer in stand. Dat komt omdat je door het ouder worden spierkracht verliest. Dit gaat vanzelf, maar als je genoeg sport kan je deze achteruitgang wel tegengaan. Daarom is het belangrijk om ten minste twee keer in de week intensief te bewegen. Op deze manier zal je voor langere tijd een fit lichaam hebben wat ervoor zorgt dat je dagelijkse bezigheden makkelijker gedaan kunnen worden. En dat is waar het bij zelfredzaamheid om gaat: je kan jezelf beter redden omdat je je dagelijkse klussen langer zelf kan doen. Naast sporten kan je jezelf ook langer zelfredzaam houden met behulp van hulpmiddelen. Dit kan een rollator zijn, maar ook een lange shampooborstel die je helpt de shampoo in te masseren. Het scala aan hulpmiddelen is erg breed. Het is erop gericht dat de dagelijkse activiteiten gedaan kunnen worden zonder een beroep te hoeven doen op hulp van anderen.

 

Wat is het belang van zelfredzaamheid?
Zoals gezegd is het niet alleen de politiek die zelfredzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Ook mensen zelf willen langer zelfredzaam zijn. En waarom ook niet? Je hebt altijd zelf de regie gehad over je leven, dus dat wil je graag zo lang mogelijk behouden. Het is dan ook niet gek dat mensen met een hogere zelfredzaamheid, hogere mobiliteit en hogere vitaliteit hun leven een hoger cijfer geven. Als je jezelf kan redden, heeft dat namelijk grote gevolgen voor je sociale leven en voor je zelfvertrouwen. Je kan langer naar verjaardagen en activiteiten toe, waardoor je sociale contacten kan onderhouden. Daarnaast is het een hoge zelfredzaamheid goed voor je zelfvertrouwen. Het is natuurlijk niet leuk om hulp te moeten vragen of krijgen van anderen, je wilt zo lang mogelijk alles zelf doen. Hulp vragen voelt namelijk erg kwetsbaar. Langer zelfredzaam zijn zorgt er dan ook voor dat je je sterker en zelfverzekerder voelt.

 

Wat zijn oplossingen bij een verminderde zelfredzaamheid?
Je kan je eigen zelfredzaamheid verlengen door te sporten of door hulpmiddelen te gebruiken. Maar je kan het niet voor eeuwig tegengaan. Wellicht komt er een dag waarop je toch meer hulp nodig hebt. Dan is het een idee om de thuiszorg in te schakelen. Misschien vind je het echter niet fijn om meteen alles uit handen te geven. Het is dan ook erg goed om aan te geven dat je zelf veel wilt blijven doen. Daar wilt de thuiszorg je ook mee helpen. Voor meer informatie hierover kan je kijken op de site van rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorg-en-ondersteuning-thuis.  

Achteraf betalen via Billink

Deze website maakt gebruik van cookies. Door je bezoek ga je akkoord met de algemene voorwaarden en het plaatsen van deze cookies. Lees de privacy statement voor meer informatie. Copyright © 2006 - 2018 - Maxhulpmiddel.nl


Gemiddelde score o.b.v. 696 beoordelingen:  8.8