Gezond ouder worden

Als je ouder wordt kan het zijn dat je steeds meer aan je gezondheid gaat denken. Je wilt fitter en sterker blijven zodat je zo lang mogelijk zelf dingen kan doen en dus niet afhankelijk wordt van anderen. Je gezondheid kan je op drie verschillende gebieden in de gaten houden: medicijngebruik, vallen en geestelijke gezondheidszorg. In dit artikel wordt meer verteld over de gezondheid van ouderen en over wat je aan je eigen gezondheid kan doen.

 

Ouder worden, dus een slechte gezondheid?
Ze zeggen wel eens dat ouderdom met gebreken komt, maar is dat echt zo? Natuurlijk is het zo dat ouderen zich over het algemeen minder energiek, sterk en zelfstandig voelen dan mensen van dertig jaar oud. Maar dat wil niet zeggen dat je niet gezond ouder kan worden. Sterker nog: de cijfers liegen er niet om. Steeds meer ouderen blijven namelijk langer thuis wonen. Vandaag de dag woont tweederde van de ouderen nog gewoon thuis. Ook zijn er minder ziekenhuisopnamen. Na correctie voor de bevolkingsopbouw is het aantal ziekenhuisopnamen van ouderen tussen 2002 en 2006 met zes procent gedaald. Het lijkt er dus op dat we echt steeds gezonder oud worden! En dat klopt ook, want door een gezonde levensstijl en voldoende beweging zijn steeds meer ouderen gezond en daarom minder hulpbehoevend. Misschien ben je nu wel benieuwd naar wat jij kan doen aan je eigen gezondheid. Je eigen gezondheid kan je op drie punten in de gaten houden of verbeteren.

 

Medicijngebruik
Senioren gebruiken doorgaans meer medicijnen dan jongere mensen. Een gemiddelde 65+-er neemt drie verschillende medicijnen in per dag. Met drie medicijnen elke dag is het overzicht nog wel te houden, maar er zijn ook mensen die tien medicijnen in moeten nemen. Elke dag. Ze functioneren beter met medicijnen dan zonder, maar alsnog kan het medicijngebruik een aanslag zijn op het lichaam. Dat komt voornamelijk door het innemen van verschillende medicijnen, omdat ouderen vaker last hebben van (verschillende) chronische ziektes. Daarbij reageert het lichaam van ouderen anders op medicijnen dan het lichaam van jongere mensen dat doet. Deze twee factoren zorgen er daarom samen voor dat het medicijngebruik je gezondheid kan schaden. Daarom is het belangrijk goed op te letten bij het innemen van medicijnen.

 

Valpreventie
Door een verminderde spierkracht en verslechterde evenwicht valt één op de drie thuiswonende ouderen één keer per jaar. Vallen kan een grote boosdoener zijn als het gaat om je gezondheid, want door te vallen kan je iets breken of iets kneuzen. Zodoende kan je binnen een mum van tijd veel minder mobiel worden en een slechtere gezondheid oplopen. Om dit te voorkomen worden er bij verschillende fysiotherapeuten en sportscholen valpreventies georganiseerd. Deze valpreventies laten je zelfverzekerder en dus veiliger voelen. En daarmee is een langere gezondheid gegarandeerd.

 

Geestelijke gezondheid
Aantasting van de geestelijke gezondheid of van het cognitieve functioneren sluipt er bij veel mensen in. Daarom valt het niet direct op als het geestelijke vermogen van een oudere achteruitgaat. Met de aantasting op het geestelijke vermogen wordt gedoeld op verschillende soorten ziekten, zoals depressie of dementie. Twee tot drie procent van de ouderen heeft bijvoorbeeld een depressie, maar omdat de symptomen hiervan bij ouderen anders zijn dan bij jongere mensen, wordt dit vaak niet herkend. In tegenstelling tot extreme somberheid zijn bij depressieve ouderen de emoties eerder heel erg afgezwakt en vlak. Dementie komt voor bij 260.000 Nederlanders. Soms worden symptomen van dementie ook niet herkend, omdat dementie zich uit in veel verschillende vormen en omdat de symptomen soms afgedaan worden als ouderdomsklachten. Om de geestelijke gezondheid in de gaten te houden is het daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van geestelijke aandoeningen, zodat er goed ingegrepen kan worden als dat nodig is.

Achteraf betalen via Billink

Deze website maakt gebruik van cookies. Door je bezoek ga je akkoord met de algemene voorwaarden en het plaatsen van deze cookies. Lees de privacy statement voor meer informatie. Copyright © 2006 - 2018 - Maxhulpmiddel.nl


Gemiddelde score o.b.v. 696 beoordelingen:  8.8